(1) الطعم " الدود "
التعريف : يعيش دود الارض على حواف الانهار ( والترع - والرشاح ) وفى الاماكن الرطبه ويكثر اثناء انخفاض المياه .ويوجد فى الاراضى الزراعيه التى تكثر من الرى على بعد حوالي 70 سم من سطح التربه.يصعب تربيته والحصول علية لذلك يصل سعر الكيلو منه اثناء موسم الصيد ( الصيف ) يصل الى 80 جنية.
انواع السمك : يعشق السمك بجميع انواعه الدود دون تمييز .
اوقات الصيد : افضل وقت بالليل وبلا منازع و غالباً مش هايشتغل معاك الصبح بمعنى انك مش هاتطلع الا شر بلطى وعبودى
اماكن
الصيد : حبذا لو مكان فيه حجارة بس يكون بقالها فترة طويلة مرمية فى
الماية او بالقرب من الحشائش والخوص او في وسط المياة ( حداف ) .
طرق
الصيد به :شعر 40 على المكنه ورمل ب 30 او 35 واعمل وش طويل يفضل 1.5 متر
ودة حسب العمق يعنى لو ما فيش عمق قلل الوش وسن (6 او 7)وطعم الطعماية
صاحية افضل و تكون مدلدله من السن للحركه واغراء السمك وممكن تستخدم احدي
الطرق في تركيب الدودة فى السن:
• العنكبوت : تركيب دودتين على السن
• الكفته : تدكيك فحل الطعم فى السنوممكن تشتغل بطريقتين
•
حداف:عن طريق وضع الرصاصة المناسبه لشدة الطيار لانها لو صغيرة هتتجرف فى
القاع ويقع منها الطعم بسرعه ويفضل ان تكون تقيله 150 جرام او اكثر وتحدف
وتتوكل على الله في ناس بتفكر انك لما بترمي بعيد ده يبأى احسن دي معلومه
غلط لان السمك ممكن يكون تحتيك على طول وانت بتدور عليه بعيد المهم تحدف
وبعد ما الحداف يسقط فى المية ويستقر تلم الخيط على المكنه بحيث يكون مشدود
وتعرف دة من ان اللبلوب يكون متني تنيه بسيطه وانتظر هزة اللبلوب واضرب او
اشكم السمكه وبعد كدة تلم والرازق
هو الله
•
فلة :عن طريق غماز وسط ورصاصة توزنه بس مايكنش على الشعرة عشان السمك
هايغمز كتير ويشد ويسيب ويلعب بالطعم واحسن حاجه انك تسرح الفله عن طريق
عمل الخرزه واستخدم غماز كبير غماز تسريح وكام رصاصة توزنه " تابع موضوع
عايز تصتاد من على اى ارتفاع من النيل " ولو غمزت لا تستعجل عليها بل اسحب
منها الطعم بهدوء واتركه مره اخرى وعاود الكره ولكن بهدوء شديد ولكن فى
النهايه تشد منك بقوه فاضرب عليها .لو ما طلعتش شد وظبط طعمك وارمي
تانى.وما تنساش الفسفور .
انواعه :
دود ارض بلدى: وهو يستخرج من الاراضى الزراعية التى تستخدم السماد العضوي وبيكون لونه احمر ومتوفر بمحلات الصيد
النطاط:
وهو يستخرج من حدائق الفاكهة خاصة الموز وهو كثير الحركة " بيتنطط "
ومتماسك ولا يعيش خارج التربه الخاصة به لونه اسود من فوق واحمر من تحت
وفية خط بعد راسة
الطعم الافرنجى : يستخرج من حواف الترع والمصارف وهوه كبير الحجم ويلقب بالطعم الزفر لانه ذو رائحه نفاذه الدود
الاسمعيلاوي:
الدود الإسماعيلاوي قد يصل طولها إلى متر و نصف و يقوم البائع بتقطيعها
إلى عشرة أو أكثر قطعة حسب طولها ليقسمها على أكبر عدد من الطرود بعد أن
يضعها في قطعة خيش في حجم طابع البريد و يلفها في ورق الجرائد ليقلل من
المصروفات و يكثر من الربحية
الدود القراص: هي الدودة الي لها أرجل كثيرة وطول الدودة من 7 إلى 10
دود مشرشر: الدود المشرشر يباع في اكياس بلاستيك مملوءة بماء البحر لتظل حية
السبلة : ودة هنتكلم عنه لوحدها بس امسك بطنك اثناء القراءة
طريقه
حفظة :دة بالنسبه للبلدي اكثر مدة هيعشها 10 اياميمكن المحافظه على الدود
بتنظيفه من الطين والعوالق ووضعه فى جريده ولفه جيداً وبعدها قطعه قماش
مبلوله ويلف ويوضع فى كيس وبعدها فى درج الثلاجه فى اقل مكان تبريد وهو درج
الثلاجه ويكشف عليه كل ثلاثه ايام . واحترس لانه ممكن يسرح فى الثلاجة
فاحكم عليه كويسوهناك طريقة اخري بانك تجيب حتة خيش من عند المنجد الى بيحط
فيه القطن وتبلها خفيف وتحط الطعم فيها بعد التأكد من ان الطعم لا يوجد به
من هو تالف وتحطها فى كوز صاج وتسيبه مفتوح وتشيله فى مكان بة رطوبة يعنى
مثلا على سيراميك ومكان ظل و تبقى تشأرعليه ببخة ميه على الخيشه كل كام يوم
اما لو طعم نطاط تجيب طينة من نفس المكان بتاع الطعم وتحط الطعم فيها
وتجيب جردل بلاستيك او صفيحة المهم اى حاجة وتخرمها من تحت اخرام صغيرة اوى
وتملأ نصفها طينة وتضع الطعم على وش الطينة الطعماية اللى هتموت مش هتنزل
فى الطين ودى يا ترميها او تصطاد بيها وخلى الطينة دائما طرية (رطبة) تقوم
بالرش بقليل من الماء ومتكترش المية عشان ممكن الطينة تعفنة وتخلية فى مكان
بعيد عن الشمس او الحرارة ولو حطيتة فى التلاجة هيموت
طرق
تربيته:الكلام بالنسبه للدود البلدي الطريقه الاولي اولاً وعاء التربيه من
الخشب تكون ابعاد وعاء التربية على الاقل 65 سم طول * 65 سم عرض * 35 سم
ارتفاعقم بثقب الوعاء من الاسفل والجوانب بانتظام بابعاد منتظمة كل 1/2
سممع تغطية الجوانب بخيش حتى لا تخرج الديدان وكذلك السقفواحتفظ به بعيداً
عن الشمس وفى مكان رطب جيد التهويهعمل الفرشة عن طريق خلط مواد عضوية مثل
قش الرز – التبن – اوراق الاشجار الجافه – ثم تنقع فى المياة لمدة يوم كامل
ثم قطع ورق جرائد الى شرائح وورق كرتون وانقعها فى الميه ويخلط مع الفرشة
قم بملء الوعاء حتى نصف ارتفاعة قم بإضافه الطينه واخلطها قليلاً قم بإضافة
المياة الى الفرشه بس ما تزودش بحيث انها ما تعجنش يعنى تكون رطبهثم اضف
1/2 كيلو دود او اقل قم بإضافة الغذاء من بواقى اكل بشرط ان لا تحتوي على "
سمن – زيت – منتجات البان "والغذاء المفضل هو قشر البيض المسلوق بعد 6 الى
8 اسابيع ستنخفض كمية الفرشة وتمتلء بمخلفات الديدان يتم تغيير الفرشة كل 6
شهورالطريقة الثانية عن طريق فرم أش الارز وجعله شبيه بالتراب ونحطه مثلا
في ( طشط كبير ) من الالومنوم أو أي مادة ونضع الاش المفروم ونجيب شوية طعم
(دود ) ونضعهم فيه ونرش كل يوم شوية مية باردين شوية ونحطه في مكان رطب أو
بارد شوية بحث الشمس متشفشي الدود والاش المفروم منه عملنا التربة ومنه
يأكل وبعد أسبوعين ستجد ما يسر كالطريقه الثالثه
المستلزمات :
1-مستطيل خشبي بابعاد متر ونص في متر مقفول من الواجهه بسلك حديدي فتحتاه صغيره جدا ده عند اي نجار مش هيكلفك حتي 10 جنيه
2-التربه 3/4 طمي+1/4 رمل
3- متر مربع نجيله صناعيه
4-سبله واوراق شجر صفراء
5-وقطعه
خيش لتغطيه المربع من الخارجطريقه التنفيذ1نضع المربع الخشبي اتجاه السلك
للاسفل 2-نضع التربه ونخلطها جيدا مع قليل من السبله3-ونحضر كمله الدود
المطلوبه تقريبا ربع كيلو 4- نقوم بتنديه التربه بقليل من الماء ونرش قطعه
الخيش ماء باردوة5- ثم نقوم بوضع الدود علي التربه وفرزه جيدا من الدود
المقطوع والميت
6- نقوم بتثبيت
النجيله ووضع اوراق الاشجار عليهاونضعه في مكان ضل ويستحسن يكون فيه تيار
هوا مستمرمع مراعاه الحفاظ علي الخيشه دائما رطبه وبارده والتربه باستمرار
بهاء ماء ومرويه وليست غرقانه الطريقة الرابعه- قم بشراء باسكت بلاستيك
(جردل) وقم بعمل ثقوب صغيرة جداً في الأسفل عن طريق ابرة كبيرة الحجم او
مسمار صغير بتسخينه عاى النار. 2- قم بملئ الجردل بورق الجرائد المقطع على
شكل شرائح بعرض 1 سم . 3- قم بترطيب الورق برشة ببخاخة ماء . 4- قم بقسمة
الورق إلى نصفين ضع نصف في أسفل الباسكت . 5- قم بشراء نصف كيلو من الدود
مع الحرص أن يكون مظهره الصحي جيد (يعني دودة صاحية بتلعب) وضعه فوق الورق
المفروش . 6- أضف نصف الورق الباقي فوق الدود .
7- أضف بقايا طعام من المطبخ (أي طعام) وتجنب الطعام المحتوي على زيوت أو سمن .
8- ضع باقي كمية الورق فوق الطعام . 9- قم بتغطية الباسكت بغطاء بلاستيك مثقوب .
9- قم بوضع الجردل في مكان مظلم رطب . بعد شهر قم بحصد أول كمية من الدود
بالطريقة التالية :
1-قم بمنع الأكل لمدة ثلاثة أيام .
2- في اليوم الرابع ضع كمية من الأكل .
3- انتظر لمدة ساعتين ثم قم برفع نصف الورق على مفرش بلاستيك .
4- قم بالتقاط الدود ثم أعد الورق إلى مكانه وهكذا كلما رغبت في الحصول على كمية أخرى
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق