طعم الغله
التعريف: القمح البلدي ويستحن من النوع ذو الحبه الكبيره وان يكون كامل ( يعنى بقشرة ) مش بتاع البليلة لان القمح بدون قشرة لا يصلح ابدا انواع السمك : البلطي اوقات الصيد : من اول الظهر اشتغل بالغلة وطبعا لازم يكون دور غلة والسمك متعود عليها وتزفر قبل ما ترمى بوقت كافىالغله ليها صيد بالليل بس يكون فى مكان ضارب فيه كشافات نور لان السمك بيجي عليها عن طريق الرؤيه مش الريحه ودي بتكون ضعيفة وافضل شهور الصيد 5/6/7/8/9
اماكن
الصيد : من على الشاطيء ولازم يكون الدور ميتة هادية يعنى مش حامية يعنى
الغله عايزه دور مياة ضحله الى حد ما يعنى الاقضل ان تكون ترعه صغيره
والارضيه طينيه ومافيش حجارة عشان تسهيل الرؤيه للسمك او وسط ورد النيل
والجميل ان تكون ادوار الغله اللى بيتغسل فيها غله زى ترعه الجيزاويه و بحر
يوسف و بعض الترع الصغيرة و طبعا ده فى و قت غسيل الغله يعنى بعد الحصاد
بالتحديد فى اخر الصيف يعنى اغسطس و سبتمبر ويفضل الدور ان يكون مافيهوش
عمق وده علي فكرة مثالي في الغلة
تجهيز
الدور: اولاً تجهيز الدور عن طريق عمل أكثر من مراية يعني أعمل خمس مرايات
والتنقل بينهم طول اليوم والدور الى يشتغل معاك ماتسبوش ولعمل المرايه عن
طريق رش كبشتين من الغلة علي ارضية الدور بحيث تكون نصفها في الماء والنصف
الاخر علي البر على مسطح طين " ارضيه طينيه " على حرف المياة وبنظفر في
دايرة كبيرة 5 متر اثناء التجهيز وعند انتهاء التجهيز وبدء الصيد صغر دايرة
الظفر تحت رجلك 4 او 5 حبات والمرايه تعنى مياه صافيه جدا علشان السمك
هياكل على الشوف مش الشم ولو المياة مش رايقة دور على ليخة (نبات مائي) او
ورد النيل و قم بتنظيفه من المنتصف بحيث تكون ارضيته مكشوفه و لما الماية
تروق قم برش الغلة لتحضير الدور ملحوظة" الغلة المستخدمة للتزفير نص سوا "
علشان السمكة ما يعرفش ياكلها ويدخل على الحباية المستويه على السن"وممكن
تزفر بعلف اسماك او علف دواجن زفر ينقع في الماء لمدة ساعةحتي يشرب الماء
يتم خلطه ببعض الدقيق وبعض الردة تكور منه كور صغيرة تلقي بها في الماء
وتضع بعضه في كيس تصنعه من الشكاير المنسوجة للارز او الدقيق وتربطه وتلقي
به في الماء امامك ومن وقت لاخر تهز الكيس فينتشر مابه في الماء
ولتجهيز
دور دائم للغله نتبع ما يلي : ويكون ذلك بمتابعته والقاء بعض القمح به كل
يوم لمدة ويفضل فى الميعاد المفضل لك ان تصطاد فية بعد ذلك لكي يتعود السمك
على الاكل في هذا التوقيتوعلي فكرة هذا الاعداد وان بدا للبعض عمل ممل الا
انه ممكن يخللي لك الدور شغال طول الموسم لان السمكة بتتعود علي اكل الغلة
لو كان سكنك بعيد عن الدور تشترى 2 كيلو قمح تستبعد نصف كيلو فى كيس ترفع
الباقى على النار بعد 10 دقائق انشل ثلث الكمية التى على النار وضعها فى
الكيس السابق بعد5 دقائق اخرى انشل الثلث الثانى من على النار وضيفة الى
الكيس السابق بعد 5 دقائق اخرى انشل باقى الغلة من على النار وضفهم الى نفس
الكيس ثم القى بكل الكمية فى الدور مرة واحدة وبعد اربعة ايام جربلان
السمكة هتاكل فى اول يوم الحباية المستوية وتسيب الباقي وتستمر علي ذلك كل
يوم.
طريقة
الصيد : و نعمل وش مجوز بشعر 30 بفاصل 5 سم بين السنين طول الوش قصير عشان
تحس باول نقرة يعني تحت التقل بـ 20 سم السلاح 6 او 7 بسلاح حامي والافضل
يكون دقنه واطى و مفتوح نسبيا ضع حبة غلة واحدة علي السن الامامي بحيث
لاتظهر مقدمة السن الحادة عند الصيد عن طريق شك القمحة فى السن من ناحية
مكان الانبات فى الحبة لانة اقوى مكان فى القمحةو الغماز (حرامي) أصغر غماز
تلاقيه و الرصاص ورق "قشر" موز ونترمى قدام وبعد كده تسحب الغماز براحة
لعندك عشان السنار يرسى على الارض ومايعومش يعنى نرقد السنون على الأرض ومن
اول سحبة تلطش على طول أشكم شكمة جامدة و بسرعة يعنى ما تستناش لان كدة
يبأي السن في فم السمكةحاول ترجع للخلف قدر الامكان بحيث لاتظهر للسمكة
وطول الخيط من فوق الغماز وارمي من بعيد عنها يدوبك تكون شايف الغماز و
تسرح لها بالغله وخليك منتبه لاي حركة من الغماز كما يفضل ان ترتدي ملابس
لها درجات الاخضر الغامق او الزيتي وهي الوان لا تلفت انتباه السمك وحاول
ان تكون حركة العود قليلة قدر الامكان مع التزام الهدوء وعدم الحركة او
الصخب لان السمك لو شايفك مش هياكلملاحظه هامه ان لا تترك السناره فى الماء
مده طويله بدون تحريك (حرك كل شويه ) يعنى ارمى جوه واسحب عليك ناحيه
الغله الموضوعه قريب .
طريقه
حفظها : ممكن تكون فى طبق مغطي بالمياة موضوع فى الثلاجةاما إذا كانت
مستويه فتوضع فى اكياس تحت الفريزرولا توضع بالفريزر عشان لو وضعت بالفريزر
بتسود
طرق
تحضيرها: طريقه (1)نصف كيلو غله يتم غسله بالماء جيدا حتى ينظف من الاتربه
تماما وبعد ذالك يتم وضعه فى حله بها ماء ويتم غليها على النار مع التقليب
من وقت الى اخر حتى نضوج حبه الغله (نصف سوى) وبعد ذالك تنزل من على النار
" احجز منها شويه للتزفير"ويترك الباقي فى الحله مغطاه لمده مناسبه حتى
انتفاخ حبه الغله حوالى ربع ساعهولا تتركها لدرجه انها تتفتح او تنهرى حتى
لا تصقط من على السن يعنى القشره لسه مقفوله على اللب وبعد ذالك تغسل
بالماء البارد ثم تصفيتها من الميهويتم تقسيمها على اكياس وتوضع فى الثلاجه
وتكون معده للصيد عند غسيل الغلة قبل الانضاج (التسوية ) وانت تقوم بعملية
الغسيل استبعد الحبوب التى تعوم على المياة لانها بعد الانضاج بتكون فارغة
من كثير من ما تحوية
طريقه
(2)نغلى الماء جيدا ونصبه علا الغله المراد تجهيزها ثم نغطيها نتركها حتى
تبرد المياة وتشوف الحبه أستوت ولا لا لو لسه مستوتش نسخن كمان شويه ميه
ونرمى الميه القديمه ونحط الجديدهبعد ان تتاكد من تسويتها جيدا بس بشرط
متكنش طريه قوى تكون يدوب تتكه عليه سنه تلقيها مسكه نفسها شويه تغير الميه
وتحط الغله فى طبق كبير تحت الفريزر وتخلى الميه تغطيها وتسيبها وكل يوم
تغير الميه ثم امسك قمحة واضغط عليها بين اصابعك اذا اخرجت الحبة ما بها
والقوام مثل الجبن المثلثات فهذا رائع ان كانت ما ذالت بها بعض النشوفية
اترك القمح فى الماء كمان شوية بعد ذلك انشر القمح على ورقة جرايد وتكون
جاهزة للاستخدام
طريقه
(3)يمكن استخدام القمح المخمر فى ماء بارد بعد 5 ايام بدون غلى بالمرة
وبدون شطف اثناء التخمير للحفاظ على رائحة القمح النفازة ويوضع فى كيس قماش
طريقه
(4)اذا كنت مستعجل يمكن تخمير القمح فى ماء مغلى بعد غسلة مباشرتا وتغطية
الاناء ثم بعد ساعتين يعاد نفس الموضوع مرة اخرى وبعد ساعتان يغلى القمح
على نار هادئة ويلاحظ باستمرار واول ما تفتح اى قمحة اطفى النار وانشل
القمح بواسطة مصفى شاى وانشرة على ورق جرايد
ليست هناك تعليقات:
إرسال تعليق